Маркетинг по време на криза - как да оцелеем?

Маркетинг по време на криза - как да оцелеем?

Маркетинг по време на криза - как да оцелеем?

Динамичните времена, в които живеем, предоставят хиляди възможности за бизнесите и хората да маркетират своите продукти и услуги. Традиционните методи за реклама се изместват от дигиталните технологии, а потребителското поведение се променя всяка година. Вече не е достатъчно бизнесът ви да има поставен билборд на оживен булевард или да пуснете някоя радио реклама. Нужна е диверсификация на комуникационните ви канали. Вече почти няма отрасъл, в който конкуренцията да е между 3-4 бранда, обикновенно става дума за десетки или стотици конкуренти, готови да завземат пазарен дял.

Времената се менят, цената на реклама става все по-скъпа заради по-големия брой рекламодатели. Възможностите за промотиране стават все повече и брандовете трябва да се фокусират върху избирането на най-правилните, съобразени с тяхната стратегия.

Ето няколко съвета от нас за маркетинг на компаниите, които да приложат по време на криза:

  1. Бъдете онлайн!

Независимо дали имате семеен бизнес в малко градче, продавате детски грехи в квартала или сте татуист, онлайн присъствието ви е задължително. Хората прекарват средно по 144 минути на ден (данни от statista.com) в социалните медии, а търсенията на продукти и услуги в Google на ден възлизат на приблизително 5,8 милиарда! Ако вашият бизнес не се намира в някой от тези онлайн канали, потенциалният ви клиент ще открие Фейсбук страницата на конкурента ви и вие ще го загубите, а вие не искате това.

  • Ако искате да градите брандинг, направете си лого. Срещу 5-10$ може да ви направят в рамките на два дена доста прилично такова в сайта на fiverr.com. Публикувайте обява, изберете цветове и форми и някой фрийлансър ще ви направи предложение. Също така може да използвате някоя от българските Фейсбук групи за фрийлансъри.
  • Създайте си Фейсбук страница. Може да прочетете на много места в интернет как най-бързо да направите ваша бизнес страница, чрез която клиентите да ви намират.
  • Създайте си профил в Google My business. Ако сте физически магазин, е важно да имате присъствие в Google, ако някой тръгне да ви търси там.

Отделете време за онлайн присъствието си, защото то стана повече от важно за успеха на един бизнес. Ако нямате време за това, винаги може да се консултирате или да наемете дигитална агенция, която да управлява онлайн присъствието ви вместо вас.

  1. Полезно съдържание > Продажби

Кризата разлюла глобално икономиките на страните и хората свиха своите разходи. Ако в началото на годината сте си мислели къде да планирате своята почивка или дали е добре да направите ремонт тази година на вашия апартамент, то сега по-голяма част от потребителите спестяват и отделят ресурси главно, за да покрият своите базисни нужди – храна, дрехи, наем и др. В такива времена, ако сте компания, която продава главно онлайн и приходите ви са вървяли добре преди кризата, то сега определени отрасли бяха силно засегнати. В такава деликатна ситуация, ако продавате агресивно може да загубите и най-лоялните си клиенти. Именно те в момента ще гледат най-много какво правите. Това, което се очаква от вас е да бъдете съпричастни и да се обръщате към тях като човешки същества, а не просто като таргет група. Така ще спечелите сърцата им. Изпратете им на имейла полезно съдържание: Електронна книга със съвети, полезни факти свързани с бизнеса ви или бранша, новости и др. По този начин те ще оценят още повече бранда ви и ще очакват „рестарта на годината“, за да пазаруват отново от вас.

  1. Направете услугите си безплатни или на достъпна цена

Много от големите академии и бизнес семинари, направиха съдържанието безплатно за своите потребители. Много събития бяха отменени, а друга част отложени чак за есента. През това време, Zoom и редица други компании се наложиха като глобални платформи за провеждане на онлайн събития и мийтинги и някои бизнеси съумяха да се възползват от възможностите, които им предоставя интернета и пуснаха курсове за стотици долари безплатно. Защо? Ами защото са наясно, че като отмине кризата, тези хора ще им станат редовни клиенти и по този начин ще си гарантират приходи. Направете безплатни обучения през своите онлайн канали, запишете курс и го пратете по имейла на своите лоялни клиенти. Те ще го оценят и ще ви върнат „услугата“ когато стане време.

  1. Инвестирайте в клиентското обслужване и връзката с клиенти

Това винаги е било добър съвет, но често собствениците на бизнеси не инвестират достатъчно техният персонал да отделя повече грижи и отношение към клиентите си. Сега се замислете – кои са любимите ви места, на които ходите и любимите брандове, от които пазарувате? Това местата или компаниите, които ви карат да се чувствате специални! В днешно време има хиляди начин да привлечете клиенти, но много бързо може да ги загубите с лошо отношение и липса на разбиране. Клиентското обслужване върви ръка за ръка с маркетинга и за успешния брандинг на всеки бизнес. Интересувайте се от проблемите на хората, искайте обратна връзка, за да подобрите услугата си, комуникирайте с тях, отговаряйте на всяко съобщение и коментар на вашата Фейсбук страница. Задръжте ги възможно най-дълго и това ще ви носи успех!

  1. Заключение

Инвестирайте в дигитално съдържание и присъствие, отделете време за своите лоялни клиенти, давайте им стойност и бъдете гъвкави и адаптивни. Диверсифицирайте своите маркетингови канали, използвайте възможностите, които има в интернет и следете какво се случва по света :)

Read more